Neden Sosyal Medya'yı kullanıyoruz?

Yonja ilk yaygınlaştığında sanırım üniversite birdeydim. Tümden gizli olmadan fotoğraf paylaşımına o dönemler alışkın değildim. O yüzden hiç yonja hesabım olmadı. Myspace ya da messenger da sadece arkadaşlarımın (hatta seçtiğim arkadaşlarımın) gördüğü hesaplarda fotoğraf paylaşıyordum. Sonra facebook yaygınlaştı. Onun da aynı olduğu düşüncesiyle üç yıl falan hiç hesap açmadım. Üniversitenin son senesinde aa bu yonja gibi değil, bir de ilkokul arkadaşlarımı buluyorum mantığıyla facebook hesabı açtım. O günden bu yana bir iki kez dondurmam harici hiç facebook'umu silmedim. Her türlü faydasından doğumgünleri, yıldönümleri, kimi zaman sınav paylaşımları ve en güzeli sevdiğim çocukluk arkadaşlarımla tekrar buluşma gibi yararlandım. Kimi insanlar zaten seviyorsan o arkadaşını bunca yıl ayrılmazdın diyorlar. Sekiz dokuz yaşlarımızdan bahsediyorum. O yaşlarda ne telefon vardı, ne de buluşma. O bakımdan facebook beni ilkokul arkadaşlarımla buluşturdu diyebilirim. Benim için şu ana kadar tek zararı da kimi zaman vaktimi almasıydı. Artık onu da dengeleyebiliyorum. Bu bakımdan insanlarla iletişim konusunda ve insanların yüzlerini, isimlerini unutmamak adına büyük bir araç diyebilirim. Facebook artık yaşını almışların da uğrak yeri oldu. O yüzden biriyle tanıştıktan sonra facebook hesabını soruyoruz, telefon numarasını sormadan önce.

Bir diğer sosyal medya aracı 'twitter'. Twitter hesabım var ama hiçbir zaman yazan kısım olarak aktif olmadım. Halihazırda ev-iş-ev şeklinde yaşayan biri olduğumdan güncel olarak paylaşacağım pek bir şey yok. Kontrol ettiğim işle ilgili bir hesap var 'hepsinialalim'. https://twitter.com/Hepsinialalim Bunun haricinde güncel haberleri okumak ve sevdiğim ünlüleri takip etmek adına güzel bir uygulama. Ben twitter'i kendim için saçma buluyorum. Çünkü durum paylaşacağım birçok alan varken burası anlamsız.

Foursqure. Bu uygulamayı ilk kullandığımda Fethiye'deydim. Yer bildirimi yaptığında puanlar vermesi, önüne çıkardığıilginç yorumlar sayesinde çok hoşuma gitmiştim. Ama sürekli ekrana gelen 
Ayşe şurada yer bildirimi yaptı bilmem ne sayesinde tüm bildirimlerini kapadım. Bu uygulamada yer bildirimi yapıp da birileriyle tanışan insanlar varmış. Benden tavsiye uygulamadaki herkes görsün seçeneğini kaldırmanız. Yoksa sizi yakınınızda gören sevgili Türk erkekleri, o çok güzel çıktığınız fotoğrafa aşık olup size yazabilir, hatta aynı mekanda yanınıza bile gelebilir. Aman dikkat.

Ve ve instagram. Benim en sevdiğim uygulama. Çünkü çok basit, çok düz, çok güzel fotoğraflar, güzel fotoğraflara basit bir hashtag ile ulaşabilme imkanı. Fotoğrafta renk değiştirme vs ile fotoğrafları harika hale getirme. Ben ilk instagram hesabını açtığımda sadece manzara fotoğrafları koyuyordum, tabii şimdi artık herkes gibi kişi fotoğrafları da koyuyorum. Özel bir tutkum olan kırtasiye hashtag'indeki her şeyi takip ediyorum. Bir sürü yeni kalem markası ve el yazı çeşidi öğrendim. 'Tatlı huzur'a Esra Akkaya'nın instagram hesabı sayesinde gitmiş ve çok beğenmiştim. O yüzden benim en sevdiğim uygulama instagram. Facebook kadar kalabalık ve karışık değil. Düz ve yalın. Hesabım http://instagram.com/peroran#

Sonra vine. Bunu yaklaşık bir gün kullandım. Aralıklarla video çekiyorsun, üç saniye sürüyor ve uygulama bu saniyeleri birleştiriyor. Ben vine hesabı açtığım gün instagram da video uygulamasına geçtiğindenbu uygulamayı pek kullanmadım. Hem instagram daha uzun, hem de fotoğraftaki renklendirme uygulamasını video da da yapıyor.

Benim bir diğer sevdiğim uygulama pinterest. Buradan sunum seçenekleri, dekorasyon önerileri, yemek tarifleri, kırtasiye,moda, saç modelleri, kıyafet, ayakkabı modelleri takip ediyorum. Ama çok güzel paylaşımlar olduğu için inanılmaz vakit kaybına neden olan bir uygulama. Çok sevdiğim halde çok az açıyorum.

Ve bu yazıyı yazdığım blogspot. Google'in blogger'i. Ben yedi yaşımdan beri yazıyorum. Ama insan ne kadar da kendisi için yazsa da yazdıklarının okunmasını ve hatta beğenilmesini istiyor. Aslında bu uygulamaların hepsinin arkasındaki neden bu. Beğenilme arzusu, takip edilme hissinin verdiği tatmin, ünlülerin bile instagram, twitter hesaplarını aktif olarak kullanma sebebi bence bu. Bir fotoğrafa bakıyorsun altı yüz kişi beğenmiş, oysa fotoğrafı çeken arkadaş sadece ayağını çekmiş. Bu beğen butonları sırf insanları çeksin diye. Ben blogspot'u yedi sekiz yıldan beri kullanıyorum. Daha önceden de takip ettiğim bir sürü yemek, kırtasiye, moda, gezi blogu var. Bu bakımdan blogspot ve instagram en sevdiğim iki araç. Sosyal medyayı en çok bu ikisi aracılığıyla kullanıyorum. 

Dediğim gibi daha birçok uygulama var. Ama ben bunları daha sık kullanıyorum. İnsanlar da az çok benim gibi yalın, düz, basit bir şekilde durum ya da fotoğraf paylaşabilecekleri uygulamaları tercih ediyorlar. Bu yüzden  akıllı telefon uygulaması yapacak olanlar uygulamanın basit ve yalın olmasına dikkat etmeliler, güzel olmasına dikkat ettikleri kadar. Ayrıca uygulamaların facebook hesabına bağlantısı da önemli. İnsanları tekrar üye olmak için uğraştırmamak gerek. 

Sosyal medya kullanıyoruz. Çünkü beğenilmek ve takip edilmek istiyoruz, ünlü olmasak da ünlü olmak istiyoruz.




Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Depresyona neden girilir? Depresyondan nasıl çıkılır?

Sınırların ötesinde saçmalamak

İstanbul Teknik Üniversitesi-Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Yüksek Lisansı Hakkında Birkaç Not